Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanleg tuinvijvers of zwemvijvers

Tuinen Verhaeghen legt uw tuinvijver of zwemvijver op deskundige manier aan.

Iedere tuinliefhebber zal dit volmondig beamen. Een tuin met een waterpartij is altijd interessanter dan een tuin zonder waterpartij. Water is niet voor niets een essentieel onderdeel van de natuur en een waterpartij in de vorm van en tuinvijver of zwemvijver maakt uw tuin pas helemaal compleet.

De aanleg van een tuinvijver of zwemvijver moet echter wel doordacht gebeuren. De vijver op zich vormt immers een biologisch microsysteem waarin alle elementen in harmonie en evenwicht met elkaar gebracht moeten worden. De diepte, de grootte, de vorm, het zonlicht op de plaats van de tuinvijver of zwemvijver, met of zonder vissen,… het speelt allemaal zijn rol en moet allemaal zorgvuldig overwogen worden vooraleer de werken kunnen starten.

De aanleg van een tuinvijver

De belangrijkste stap in de aanleg van een tuinvijver is de toepassing die u voor ogen heeft. Als u enkel planten wil kweken in uw vijver, dan zijn de technische voorzieningen eerder beperkt of zelfs onbestaand. Voor een plantenvijver heeft u meestal zelfs geen filtersysteem nodig. Een laag lavasteen zal meestal volstaan om het water helder te houden.

Wenst u echter vissen in de vijver, dan zal u wellicht wél een filtersysteem met pomp moeten installeren. Vissen produceren namelijk afvalstoffen die het ideale voedsel zijn voor algen. Om die algengroei enigszins te temperen én uw vijver helder te houden, dient u dus een filter te installeren.

Het hangt verder af van het soort vissen dat u wenst te zien. Ziet u graag Japanse Koi, dan zegt u beter vaarwel tegen mogelijke planten in de vijver. Koi gaat namelijk nogal agressief te werk tegenover planten, zodat die binnen de kortste keren toch het loodje zullen moeten leggen. De ideale Koi-vijver is gewoon een bak met water… Als u er planten bij wilt, zal u er een tweede vijver naast moeten leggen die niet bereikbaar is voor de Koi.

Uw tuinvijver dient ook natuurlijk ingebed zijn in de totale architectuur van uw huis en tuin. Strakke, moderne architectuur zal wellicht ook een strakke, gemetselde vijver vragen, terwijl bij een pastoraal landhuis eerder een natuurlijke, glooiende vijver past.

Ten slotte zal de grootte van uw tuin ook een invloed hebben op de mogelijke grootte van uw vijver. 

Aan de hand van al die parameters en uw eigen wensen maakt Tuinen Verhaeghen graag uw persoonlijk plan op voor uw vijver. Dat kan met alle beschikbare materialen gebeuren: voorgevormde kunststofvijvers in PE, HDPE of Polyester, EPDM vijverfolie, metselwerk of beton.

De aanleg van een zwemvijver

Als ecologisch alternatief voor een zwembad beslissen steeds meer mensen om een zwemvijver aan te leggen. Een goed idee, want een zwemvijver vraagt veel minder onderhoud, komt natuurlijker over en is altijd beter geïntegreerd in de tuin.

Een zwemvijver kan strak aangelegd worden, meestal in metselwerk of beton, of natuurlijk met glooiende randen. Die beslissing hangt meestal samen met de architectuur van het huis en de tuin in het algemeen.

In beide uitvoeringen bestaat een zwemvijver uit twee delen. Het eerste gedeelte is het zwemgedeelte en het tweede gedeelte is het moerasgedeelte. In het moerasgedeelte, dat gevuld is met lavasteen worden moerasplanten geplant die het water zuiveren, de biologische filter van uw zwemvijver als het ware. Aanvullende filters zijn doorgaans niet vereist bij de aanleg van een zwemvijver. In sommige gevallen wordt er in het filtergedeelte ook een drainering aangebracht waardoor het water via een pomp en een ondergronds buizensysteem kan circuleren tussen zwem- en moerasgedeelte.