Overslaan en naar de inhoud gaan

Tuinaanleg

Tuinen Verhaeghen voor uw complete tuinaanleg, van A tot Z.

Op basis van een gedegen tuinontwerp dat met al uw wensen rekening houdt, gaat Tuinen Verhaeghen aan de slag met de aanleg van uw tuin. 

Het is hierbij belangrijk dat alle stappen in de juiste volgorde genomen worden om het proces van de tuinaanleg zo gemakkelijk en snel mogelijk te maken. Waarschijnlijk kan u immers niet wachten tot het moment dat u vanaf uw terras uw mooi aangelegde tuin kan bewonderen….

Eerste fase van de tuinaanleg: de grondwerken

Een tuin wordt altijd van onder naar boven aangelegd. Dat betekent dat uw tuinvijver, zwemvijver of zwembad altijd eerst wordt aangelegd. Dit met alle nutsvoorzieningen die de installatie nodig heeft, zoals waterleiding en elektriciteit. Om de tuin op de juiste niveaus te krijgen, zijn hiervoor vaak voorbereidende grondwerken nodig. Daarna worden de verhardingen aangebracht voor terras, oprit, tuinhuis,...waarop dan verder gebouwd kan worden.

Tweede fase van de tuinaanleg: de bouw van de constructieve elementen

In deze fase van de tuinaanleg gebeurt de aanleg en opbouw van terras, oprit, tuinhuis, afwerking vijver, afsluiting. 

Deze werken brengen namelijk nogal veel werfverkeer met zich mee. Het is dus zinvol om deze eerst uit te voeren vooraleer aan de aanplant en de aanleg van het gazon te beginnen.

Derde fase van de tuinaanleg : de aanplant

Eens het grootste gedeelte van de constructieve werken achter de rug zijn, kunnen we beginnen met de aanplant van de vaste planten, struiken, hagen, bomen,.. zoals voorzien in ons beplantingsplan.

Vierde fase van de tuinaanleg : de aanleg van het gazon

Het gazon verdient een aparte aanpak in de tuinaanleg, omdat dit het gedeelte van de tuin is dat het zwaarst belast wordt. Er wordt over gelopen, er wordt op gebarbecued, gespeeld, gevoetbald,… en het wordt dan nog eens geregeld afgereden. 

Uw gazon krijgt het dus zwaar te verduren. Om die reden is de keuzen van de grassoort en/of grasmatten van groot belang. De ene grassoort is al beter bestand tegen dergelijke belasting dan de andere.

Verder is ook de bodemstructuur en het bodemleven belangrijk, vandaar dat we daar ook meestal bodemverbeterende middelen aan toevoegen om het gehalte aan organische stof te verhogen.

Grasmatten zijn overigens meestal de beste keuze, omdat het gazon dan van in het begin onkruidvrij is. En uiteraard kan het gazon dan veel sneller in gebruik genomen worden.