Overslaan en naar de inhoud gaan

Tuinontwerp

Tuinen Verhaeghen denkt met u mee tijdens het ontwerp van uw tuin.

Een goed tuinontwerp start altijd vanuit de behoeften en wensen van de eigenaar. Een goed gesprek over zijn of haar wensen is dan ook het beste begin. 

Een goed tuinontwerp houdt rekening met vele factoren:

  • De tuin kan moeilijk los gezien worden van de architectuur van het huis dat er middenin staat. Dat is zeker een factor van formaat. Minimalistische architectuur zal bijv. moeilijk te combineren zijn met een ‘wilde’, Engelse cottage-tuin, maar vraagt eerder een meer gestructureerde aanpak. Een tuin in een strakker pakje als het ware.
  • In de tweede plaats spelen de verwachtingen van de eigenaar een grote rol. Wat zoekt hij of zij in zijn of haar tuin ? In een tuin moet men zich in de eerste plaats thuisvoelen. De tuin is immers het natuurlijke verlengstuk van de huiskamer. 
  • Het onderhoudsaspect verdient ook zijn aandacht in een goed tuinplan. Als de eigenaar zelf groene vingers heeft en graag in de tuin werkt, is de intensiteit van onderhoud wellicht geen grote factor om rekening mee te houden. In het andere geval zullen we streven naar een onderhoudsarme tuin, met bijv. traaggroeiende struiken en planten.
  • Het is ook goed om in deze fase stil te staan bij de grotere bouwkundige werken die in de tuin nog moeten plaatsvinden. De aanleg van een oprit, carport, terras, bijgebouwen, sauna, tuinvijver of zwemvijver, tuinverlichting,… gebeuren uiteraard beter vooraleer met de aanplant begonnen wordt. Ten slotte zullen ook die elementen in harmonie moeten komen met het huis en de tuin in zijn geheel.
  • Een goed tuinplan houdt vanzelfsprekend rekening met de inplanting van het perceel en het huis. Dat bepaalt de inval van het zonlicht en de plaats waar de meeste wind vandaan komt en waar eventueel aangepaste natuurlijke windschermen moeten voorzien worden. Ten slotte is de ook de kwaliteit en structuur van de grond bepalend voor de soort bomen en struiken die we kunnen planten.

Pas als al deze factoren doorgesproken zijn, begint het tuinontwerp. Dat gaat altijd gepaard met een beplantingsplan. Daarin staat gedetailleerd welke planten op welke plaats zullen komen. Dat beplantingsplan zal uiteraard in grote mate de prijs bepalen van de tuin in zijn geheel.

En nu we het toch over prijs hebben… een goed tuinontwerp houdt ook rekening met het budget dat u wil spenderen aan de aanleg van uw tuin. Ook op dat vlak denkt Tuinen Verhaeghen met u mee.