Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderhoud van borders en gazons

Tuinen Verhaeghen zorgt voor de fleurigste borders en de groenste gazons.

Mooie borders met een mix van bloeiende vaste en eenjarige planten… het is een plezier om hen te zien evolueren. Iedere dag zien ze er anders uit en ze evolueren ook met het seizoen. Een goed aangelegde border zorgt immers het hele jaar door voor nieuwe kleuren in uw tuin.

Dat betekent echter niet dat een professioneel aangelegde border geen onderhoud behoeft. De grote vijand die bestreden moet worden, is uiteraard het onkruid, dat altijd weer opduikt, hoewel niemand het zaait. Borders hebben dus geregeld wiedbeurten nodig en schoffelpartijen om hun pracht te behouden.

We moeten er ook rekening mee houden dat niet alle borderplanten even snel groeien. Bepaalde snelle groeiers moeten dan ook geregeld afgeremd worden om te beletten dat ze hun traaggroeiende collega’s niet gaan overwoekeren. 

En groeien en bloeien… dat kost energie aan de bodem. Een jaarlijkse bemesting met organisch materiaal houdt de borderplanten fris en sterk, zodat ze ook de volgende jaren hun bloemenpracht kunnen blijven tonen. Bovendien zijn ze zo ook minder onderhevig aan ziekten, wat ook belangrijk is, want we willen liefst zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen gebruiken natuurlijk.

Een border is dus mooi om zien, maar eist ook geregeld aandacht en onderhoud. 

Hetzelfde geldt voor de meest voorkomende plant in iedere tuin: het gras. Een tuin zonder groen gras, is toch wel een beetje vloeken in de kerk. Maar ieder gazon wordt toch ook wel een beetje mishandeld. Er wordt over gelopen, het wordt platgedrukt, en in het seizoen on de week of twee weken getrimd. 

Gras krijgt dus niet de kans om zich te ontwikkelen als andere planten in uw tuin. Vandaar dat het af en toe wel wat specialere zorg verdient in de vorm van een verticuteerbeurt tegen de verstikkende mosgroei, een geregeld bekalking op het juiste moment, een bijbemesting wanneer het nodig is, enz..

Tuinen Verhaeghen geeft uw borders en uw gazon de verzorging die zij verdienen. Oordeelkundig en op het juiste moment.